Den ultimative guide til kontorstol ergonomi

At sidde på en kontorstol er en daglig væsentlig aktivitet for mange danskere – det er noget, de fleste sandsynligvis ikke tænker over, lige indtil de begynder at opleve ryg-, nakke- eller lændesmerter. Det er her, ergonomi spiller en nøglerolle – og hvor en kontorstol kan gøre en stor forskel. Enhver, der tilbringer lange timer foran en skærm, ved, hvor vigtigt det er, at ens arbejdsstation er komfortabel og støttende. I denne guide går vi i dybden med, hvad ergonomi betyder for stole, og hvordan du kan vælge den bedste kontorstol for at passe til dine personlige behov.


Hvad er ergonomi, og hvorfor er det vigtigt?

Ergonomi handler om at tilpasse ens arbejds- eller aktivitetsmiljø til kroppens behov. En god ergonomisk kontorstol kan hjælpe med at forhindre skader som dårlig holdning og gentagne bevægelsesskader, som kan opstå fra et dårligt designet arbejdsmiljø.

Når det kommer til at vælge en kontorstol, er det vigtigt at kigge efter støtte, justerbarhed og generel komfort. En ergonomisk korrekt kontorstol bør være justerbar i højden, have lændestøtte og en tilbagelænsfunktion, som understøtter din ryg i en naturlig position.


Hvad skal jeg lægge mærke til, når jeg vælger en kontorstol?

Sørg for, at stolen kan justeres i højden, ryglænshældning og at den har regulerbar sædedybde. Dine fødder skal være flade mod gulvet, dine knæ i en vinkel på 90 grader, og lænden skal understøttes. Dette kan variere afhængigt af din højde og kropsbygning, så justerbarheden er afgørende for at opnå den ideelle position.


Polstringen skal være flad og fuldstændig støttesystemet. For meget polstring kan føre til en ”vuggende” position, mens for lidt kan blive ubehageligt på længere sigt. Stoffet skal være åndbart og ikke klæbrigt.


En justerbar lændestøtte er afgørende for at vedligeholde en sund rygposition. En korrekt justeret lændestøtte skal understøtte den naturlige krumning af ryggen og forhindre, at du læner dig forover.


At have muligheden for at læne sig tilbage i stolen med friktion i tilbagelænsfunktionen kan hjælpe med at afhjælpe trykket i ryggen, så du ikke sidder i en stiv position hele dagen.


Tips til at opnå en god sædeposition

  1. Placer dine fødder fladt på jorden eller på en fodskammel
  2. Dine knæ skal være i en højde, der skaber en ret vinkel
  3. Hold dine albuer og underarme i en vinkel på 90 grader
  4. Skærmen på din computer skal være på øjenhøjde for at undgå nakkesmerter
  5. Tag regelmæssige pauser for at stå op og gå rundt


En kontorstol er blot begyndelsen

At vælge en ergonomisk kontorstol er kun begyndelsen. For at opnå de bedste resultater, skal du tage hensyn til din kropsholdning, tage regelmæssige pauser og overveje at integrere andre ergonomiske løsninger i din arbejdsdag, som f.eks. en hæve/sænkepult eller en bærbar monitorarm. Så er du parat til en mere støttende og komfortabel arbejdsdag.